41e editie van het Noordelijk Film Festival feestelijk geopend

Foto’s Lucas Kemper

De première van documentaire Silence of the Tides luidde woensdagavond de 41e editie van het Noordelijk Film Festival in. Niet alleen het publiek, maar ook regisseur Pieter-Rim de Kroon werd verrast toen artistiek leider Fredau Buwalda bekendmaakte dat Silence of the Tides de Award for Special Contribution to Northern Cinema had gewonnen. De prijsuitreiking was een treffende afsluiter van een opening die op alle vlakken imponeerde.

Fredau Buwalda en zakelijk directeur Jacqueline Schrijver waren zichtbaar opgelucht om de eerste film te mogen aankondigen. Fredau: “Schipperend tussen de golven van de pandemie, varen we eigenlijk al twee jaar op een ontregeld kompas. We hebben in die periode heel wat water naar de zee gedragen, maar tegelijkertijd hebben we hoopvol op de uitkijk gestaan. We hebben elke wind in de goede richting proberen te vangen om uiteindelijk aan te komen op een filmfestival dat voelt als thuiskomen.”

Voordat de film in première ging, en daarmee de 41e editie van het Noordelijk Film Festival inluidde, nam Commissaris van de Koning Arno Brok het woord. Hij sloeg spijkers met koppen toen hij sprak over het festival: “Het festival is een ontmoetingsplaats voor veel makers uit binnen- en buitenland. Kunst en cultuur zijn de zuurstof van de geest, en zorgen voor inspiratie en bovenal verbeelding. Film heeft de magie om ons mee te voeren en ons met andere ogen naar de wereld te laten kijken.”

Award for Special Contribution to Northern Cinema
Na zes keer uitstel, ging Silence of the Tides op de openingsavond van het Noordelijk Film Festival eindelijk in première. De documentaire maakte zichtbaar en hoorbaar indruk op het publiek. Regisseur Pieter-Rim de Kroon voelde tevens dat de film binnenkwam. De Award for Special Contribution to Northern Cinema maakte de avond compleet. “Dit ontroert me, echt fantastisch,” aldus De Kroon.

Met deze award zet het Noordelijk Film Festival een filmmaker of acteur in de spotlight vanwege zijn of haar bijzondere bijdrage aan de Noordelijke cinema. De award is een antiek kompas dat symbool staat voor de focus van het festival en de filmmaker op het Noorden, dichtbij en veraf. Eerder werd de award uitgereikt aan Hoyte van Hoytema, Nanouk Leopold en Matthias Schoenaerts, Jim Taihutu, Hisham Zaman, Grímur Hákonarsson, Mijke de Jong, Boudewijn Koole, Ísold Ugadóttir en Monic Hendrickx.

Follow us